martes, 3 de noviembre de 2009

La Universitat de Berkeley impulsa un superordinador d'ús gratuït i universal

Que és BOINC?

BOINC significa “Infraestructura Abierta de Berkeley para la Computación en Red”, Aquesta infraestructura va ser desarrollada pel projecte SETI@home, pero actualmente s’utiliza per a moltes investigacions, per exemple per temes fisics, medicina nuclear, climatología, etc.

BOINC s’ha inventat per a poder fer operacions complexes, al igual que els supercomputadors . La diferencia de BOINC respecte els superordinadors es que treballa amb una gran capacitat de computacio utilitzan ordinadors personals.

Todos esos complejos cálculos matemáticos, son resueltos por PC domésticos que tengan este software instalado.

Per treballar en aquest projecte, primer has d’escollir el projecte o projectes (http://boinc.berkeley.edu/projects.php) en els que vols participar, y per ultim has de instalar el programa gratuit, programat per un equip de la Universitat de Berkeley.

El seu funcionament es el següent:

L’equipo de investigadores divideix en petis fragments la informació. Una petita part d’ells va a parar al teu ordinador, y els demes als altres ordinadors que també han instal·lat BOINC. Aquesta part es calcula en el teu ordinador y, una vegada estan llestos els resultats, s’envien de nou al equip d’investigació. Això s’anomena computació distribuïda.

Gràcies ha aquest mètode, ja s’han aconseguit molts bons resultats, com per exemple el projecte Climatepredition.net, el cual tracta sobre el calentament global.

Elecció del Projecte

Personalment m’agradaria escollir diversos projectes, ja que els trobo molt interessant.s Dels projectes que he estat observant un dels que més em crida l’atenció es el de la malariacontrol (http://www.malariacontrol.net), ja que trobo molt interessant el fet d’investigar sobre els factors que poden afectar a que aparegui aquest mosquit, els seus efectes en l’esser humà, i sobretot el fet de pensar que a traves d’aquest projecte es pot ajudar a molta gent.

Busca a Internet aquest noms per a saber amb qui o amb què s’associen i per què són destacables en l’àmbit de la informàtica. Agrupa’ls pel següents temes:

- Informàtica en general

3. Xerox (informatica en general): Es el proveedor mes gran del mon de fotocopiadores de tóner y els seus accesoris. La seva primera fotocpiadora s’anomenava Xerox 914 y utilitzava el metode de xerografia. Diferenciava en el mercat la seva tecnologia de copiar en sec ja que l’arrel del grec “xer”, significa sec.

4. CERN (informàtica en general): El Consell Europeu per a la Recerca Nuclear és una institució de recerca internacional en física de partícules, especialment dedicada al treball amb acceleradors de partícules.

El CERN és avui en dia un model de col·laboració científica internacional i un dels centres d'investigació més importants del món. Actualment compta amb 20 estats membres, els quals comparteixen el finançament i la presa de decisions en l'organització.

Per tant gracies a la institució CERN s’han fet moltes investigacions y desenvolupaments informàtics.

- Sistemes Operatius


5. Dennis Ritchie (SO): Va colaborar en el desenvolupament del sistema operatiu Unix i va crear el llenguatge de programació C.

12. WINDOWS NT (SO): Va ser el primer sistema operatiu de Microsoft que utilizava un nucli micro-kernel. Com a tal també va ser el primer multi tasca. Va sortir en versió comercial a mitjans del 1993. Existien les versions 3.1, 3.5, 3.51 i 4.0.

15. Novell Netware (SO): és un Sistema operatiu de xarxa. És una de les plataformes de servei més fiable per a oferir accés segur i continuat a la xarxa i els recursos d'informació, sobretot quant a servidors d'arxius.

A més del servidor de xarxa pròpiament dit, es van comercialitzar productes addicionals: Netware for SAA (Conectividad amb MainFrames), Netware Connect (Connexió de clients via mòdem), MPR MultiProtocol Router (Interconexión de xarxes), etc.

Noms rellevants en l'àmbit de la telemàtica

- Xarxes

6. ARPA (Xarxes): En 1958 els EEUU van fundar la Advanced Researchs Projects Agency (ARPA) a traves del ministeri de defensa. El ARPA estava format per uns 200 científics d’alt nivell i tenia un gran pressupost. El ARPA es va centrar en crear comunicacions directes entre ordinadors per poder comunicar les diferents bases d’investigació.

7. IPX/SPX (Xarxes): Es una família de protocols de xarxa desenvolupats per Novell y utilitzats pel sistema operatiu de xarxa Netware.

8. ARPANET (Xarxes): La xarxa d’ordinadors ARPANET(Advanced Research Projects Agency Network) va ser creada per encàrrec del departament de defensa dels estats Units com a mitja de comunicació per els diferents organismes del país. El primer node es va crear a la Universitat de Califòrnia, y va ser la espina dorsal de Internet fins l’any 1990, al finalitzar la transició al protocol TCP/IP en 1983.

9. TCP/IP (Xarxes): El TCP/IP es la base de Internet, y serveix per enllaçar ordinadors que utilitzin diferents Sistemes Operatius, incloent-ne mini computadores i ordinadors centrals sobre xarxes LAN i WAN.

Aquest protocol va ser desenvolupat el 1972 pel departament de defensa dels Estats Units, executant-lo en ARPANET.

10. ETHERNET (Xarxes): és una família de tecnologies basades en el marc de les xarxes d'ordinadors per a xarxes d'àrea local (LAN). El nom vé del concepte físic de l'èter.

Ethernet va ser estandarditzada com IEEE 802.3 que determina com les màquines de la xarxa envien i reben dades sobre un medi físic compartit que es comporta com un bus lògic, independentment de la seva configuració física. Ethernet va ser desenvolupada als anys 70 al Xerox PARC, per Robert Metcalfe.

11. TOKEN RING (Xarxes): es el terme més utilitzat per referir-se a la norma IEEE 802.5 per implementar una xarxa LAN amb topologia lògica d’anell.

Es la segona tecnologia LAN en popularitat, després de Ethernet.

Funcionament

  1. La xarxa Token Ring consta de un conjunt de nodes conectats en forma de anillo.
  2. Les dades sempre van en la mateixa dirección.
  3. Cada node rep frames del node anterior i envía frames al node que li segueix.
  4. L’anell es un medi compartit: només un node (aquelll que poseix el token) transmeteix frames durant certo tiemps.

13. Robert Metcalfe (Xarxes) (Brooklyn (Nova York), 1946) és un pioner estadounidenc en el camp de la tecnologia que va inventar l'estàndard Ethernet, va fundar l'empresa 3Com i va formular la Llei de Metcalfe.

14. 3COM (Xarxes): és un dels líders en fabricació d'equips per a infraestructura de Xarxes Informàtiques. La companyia va ser fundada per Robert Metcalfe i altres socis en 1979 i la seva seu social està en Marlborough, Massachusetts. El nom 3Com fa referència al fet que els interessos de la companyia són Computadoras, Communicaciones i Compatibilidad.




Noms rellevants en l'àmbit de la telemàtica

- Internet



1. Vinton Cerf (Internet) : Es considerat com un dels pares de Internet. La idea va sorgir per poder interconectar les diferents xarxes del sistema de defensa nord-americà. Aquestes xarxes eren de diferents tipus i Sistemes Operatius. Per tant va crear una “xarxa de xarxes” per poder fer que s’entenguessin i es comuniquessin.

A part de Internet, també va crear el disseny del conjunt de protocols TCP/IP i va ser pioner en el desenvolupament de la transmissió per radio de paquets, transmissió per satèl·lit de paquets y del programa d’investigació de seguretat en la xarxa.


2. Tim Berners-Lee (Internet) : Es considerado como el padre de la web. Él y su grupo crearon lo que por sus siglas en inglés se denomina: Lenguaje HTML (HyperText Markup Language) o lenguaje de etiquetas de hipertexto; el protocolo HTTP (HyperText Transfer Protocol), y el sistema de localización de objetos en la web URL (Uniform Resource Locator).